#GetScreenedEU
- Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου είναι ένας απλός και τακτικός διαγνωστικός έλεγχος που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.
- Ο καρκίνος είναι ευκολότερο να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί νωρίς. Η έγκαιρη διάγνωση σας εξασφαλίζει επίσης περισσότερες και καλύτερες επιλογές θεραπείας.
- Ο προσυμπτωματικός έλεγχος διαρκεί λίγα λεπτά αλλά θα μπορούσε να είναι σωτήριος για τη ζωή σας.
- Ο στόχος της ΕΕ είναι έως το 2025 το 90 % των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβληθούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
- Αφιερώστε λίγα λεπτά στον εαυτό σας και την υγεία σας #GetScreenedEU #EUCancerPlan
In 2020, in the EU more than 1.3 million people lost their lives cancer. 2.7 million were diagnosed.
Ο καρκίνος είναι ευκολότερο να θεραπευτεί εάν ανιχνευθεί νωρίς. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, η οποία αυξάνει τις επιλογές θεραπείας, σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου διοργανώνονται και υλοποιούνται από κάθε ευρωπαϊκή χώρα ή περιφέρεια. Οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι για τον καρκίνο είναι συνήθως απλοί και τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι που διαρκούν λίγα μόνο λεπτά. Μάθετε περισσότερα κάνοντας κλικ στη χώρα σας παρακάτω.
Μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να ανατρέψει τα δεδομένα για τον καρκίνο με δράσεις για τη στήριξη της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης, της θεραπείας και της περίθαλψης, καθώς και της ποιότητας ζωής μετά τη διάγνωση.
- Καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες στην ΕΕ. Η έγκαιρη ανίχνευση εξασφαλίζει καλύτερες επιλογές θεραπείας και μπορεί να σώσει τη ζωή σας.
- Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Εκτιμάται ότι 1 στις 111 γυναίκες διατρέχει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι ένας απλός και τακτικός διαγνωστικός έλεγχος που θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας.
- Καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες και ο τρίτοςπιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στους άνδρες. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος αυξάνει τις επιλογές θεραπείας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής σας.
National screening programme (breast, colorectal and cervical cancer screening)
National screening programme (lung cancer screening)
National screening programme (general preventive programme that includes cancer screenings)
National screening programme (general information on cancer prevention, including lifestyle factors and vaccinations against HPV and Hep B)
National screening programme (breast cancer screening)
National screening programme (cervical cancer screening)
Ποια μέτρα λαμβάνει η ΕΕ;
Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου αποτελεί πολιτική δέσμευση για την ανατροπή των δεδομένων για τον καρκίνο.
Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου διαδραματίζει καίριο ρόλο στη μείωση της επιβάρυνσης του καρκίνου και στη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Το σχέδιο της ΕΕ για τον καρκίνο έχει θέσει ως στόχο έως το 2025 το 90 % όσων πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβληθούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το νέο σύστημα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο της ΕΕ παρέχει συνεκτικά και αποτελεσματικά προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ. Για τη στήριξη αυτού του στόχου, η ΕΕ έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να υλοποιήσουν τα εθνικά τους προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου με σκοπό την αντιμετώπιση του καρκίνου και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Το ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν τις προσκλήσεις τους για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ποικίλλει μεταξύ και εντός των διαφόρων χωρών της ΕΕ. Τα προφίλ καρκίνου ανά χώρα που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μητρώου ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο συμβάλλουν στον προσδιορισμό προκλήσεων και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες αυτές να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες όσον αφορά τον καρκίνο.